Evenementen

Algemeen - Dekema Lezing over 'de Rembrandt van Dekema' in Jelsum

Adres
Locatie Kerk van Jelsum
Plaats Jelsum
Land Nederland
Evenement informatie
Datum 21-11-2019 19:30
Categorieën Algemeen

Donderdag 21 november om 19.30 uur verzorgt kunsthistorica Marina Aarts in de kerk van Jelsum een lezing over de ontdekking en de lotgevallen van 'de Rembrandt van Dekema', een schilderij dat in 1906 op Dekema State werd gevonden en waarvan Rembrandt-kenner Bredius er destijds van overtuigd was dat het om een werk van Rembrandt ging. 

Het schilderij werd als ‘Studie naar Saskia in een rijk fantastisch kostuum met een groot beschreven blad papier in de hand’ geëxposeerd in het Fries Museum, op de grote Rembrandt tentoonstelling in Leiden, in het Mauritshuis in Den Haag en werd daarna verkocht. Na allerlei omzwervingen kwam het als ‘Esther met het decreet van Ahasverus’  tenslotte in Berlijn terecht. Dankzij de medewerking van de eigenaar kon het schilderij in 2008 op Dekema State geëxposeerd worden. Al langer waren er twijfels of het wel om een ‘echte’ Rembrandt ging. Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering toonde echter aan dat Rembrandt zelf de opzet voor het schilderij heeft gemaakt en dat het door een van zijn leerlingen is ‘afgeschilderd’.

Tijdens dat onderzoek werd de eigenaar geadviseerd door Marina Aarts, kunsthistorica, onderzoeker en gecertificeerd taxateur van schilderijen. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werkte van 1981 tot 2002 bij veilinghuis Christie's in Amsterdam waar ze hoofd was van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2002 werkt ze als zelfstandig Fine Art Consultant. Vanwege het huidige Rembrandtjaar is Marina Aarts bereid gevonden de vierde Dekema Lezing te verzorgen met als titel ‘de Rembrandt van Dekema en andere verhalen’. De lezing wordt in de kerk van Jelsum gegeven. Aanmelden via info@dekemastate.nl of  via tel: 058-2570020.

Lees meer »