Algemeen

Drugspand voorlopig op slot

Burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Noardeast-Fryslân heeft op 17 mei het drugspand in Jannum voor zeker drie maanden op slot gezet. 

De boerderij aan de Iedyk is verzegeld en op het pand zijn posters aangebracht met de kennisgeving van sluiting. In de boerderij werd op 9 april een in bedrijf zijnde professionele hennepkwekerij met bijna 1200 planten aangetroffen. De stroom werd illegaal afgetapt. 

De politie ziet steeds vaker dat agrariërs door criminele organisaties worden benaderd met de vraag of zij hun (leegstaande) schuur willen verhuren. Deze organisaties willen dan illegaal een hennepkwekerij of synthetisch drugslab in de schuur vestigen. 

Aan de productie van drugs kleven grote risico’s voor teler, laborant en de leefomgeving. Hennepkwekerijen en drugslabs kunnen overal worden ingericht. Ook in uw buurt. Onder andere hieraan herkent u een drugspand: stank- en geluids overlast, extra ontluchtingspijpen in het dak, dichtgemaakte ramen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen, vaten en jerrycans. Vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij of drugslab is? Belt u dan direct met de politie (0900-8844) of met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).