Algemeen

NAM wil bij Blije doorgaan met gaswinning tot in 2050

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil de gaswinning rond Blije verder uitbreiden en doorgaan tot in ieder geval 2050. Inwoners van Blije en nog veel meer belangstellenden lieten zich door deskundigen informeren over de plannen en dat riep meteen veel vragen op.  

De eerste boortoren stond bij de zeedijk bij Blije al in de jaren zestig van de vorige eeuw. Gas wordt er nu al ruim 50 jaar gewonnen. Het betekent sinds die tijd ruim vier miljard kubieke meter gas uit de grond. Omgerekend blijkt dat ongeveer wat alle Friese huishoudens in twaalf jaar gebruiken. In het nieuwe winningsplan staat dat de verwachting is dat bij Blije de komende jaren ruim 1200 miljoen kuub gas wordt gewonnen, dat er ten zuiden van het dorp ook nog een kleine 300 miljoen kubieke meter gas uit de grond komt en in ten zuidoosten van Blije tot 2050 ook nog ruim 3200 miljoen gas gewonnen kan worden. Dit wil volgens de NAM niet zeggen dat als gevolg van het stoppen met de gaswinning in Groningen meer gas uit deze kleinere velden wordt gehaald, omdat dit tekort wordt opgevangen met het importeren van gas en minder vraag naar gas. 

 'Klein' gasveld

Blije is één van de 175 'kleinere' gasvelden van de NAM in Nederland. Ter vergelijking werd duidelijk gemaakt dat in Groningen al ruim 2200 miljard kuub gas is geproduceerd tegen zo’n acht miljoen in Blije. Een deel van de gasvelden ligt onder de Waddenzee en onder de zeedijk. Sinds 2001 is de gaswinning zuidelijk en zuidoostelijk van Blije steeds verder uitgebreid richting Holwerd en Brantgum. Een nieuw plan ligt er nu om de winning daar te verlengen, drie nieuwe putten aan te boren en de gevolgen zoals bodemdaling te actualiseren.

'Fraking'

Vragen zijn er in Blije vooral over fraking, het hydraulisch stimuleren om de gaswinning daar op gang te houden. Incidentele toepassing van dit proces is volgens de NAM de afgelopen jaren ook al honderden keren toegepast zonder nadelige gevolgen voor bewoners van het gebied of het milieu. Bij Blije is dit eerder ook al toegepast in november 1995, juli 1996, september 1998 en september 2012. De NAM benadrukt dat incidenteel hydraulisch stimuleren bij gaswinning iets anders is dan bij schaliegaswinning. Dan wordt jarenlang voortdurend hydraulisch stimulatie toegepast om gas los te krijgen uit gesteente. In Nederland is het winnen van schaliegas zelfs niet eens toegestaan, omdat onduidelijk is wat de effecten op de omgeving zijn.Er leven dus veel vragen bij mensen in en rond Blije en die gaan over mogelijke aardbevingen en de gevolgen van bodemdaling. 

In Blije is duidelijk gemaakt dat de kans op een aardbeving in dat gebied naar verwachting 19 procent is en dan met schaal van 3,5 op de schaal van Richter. Dit behoort tot een zeer lichte aardbeving en zelfs zelden wordt waargenomen. Honderd procent garantie is er natuurlijk niet, maar volgens de NAM is de kans op een aardbeving in deze regio vrijwel nihil en dat zou komen door de soort steenlaag waarin bij Blije wordt gewonnen. 

De NAM wijst wel op mogelijk geleidelijke bodemdaling 'omdat dat nu eenmaal bij gaswinning hoort'. Duidelijk werd gemaakt dat uit metingen blijkt dat de bodemdaling sinds 1985 in dit gebied ‘slechts’ vijf centimeter is en de verwachting is dat dit kan oplopen tot maximaal 8,3 centimeter in 2050. De NAM belooft elke vijf jaar bodemdalingsmetingen te doen en houdt het waterschap daarvan op de hoogte.