Evenementen

Algemeen - Exposities Bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum'

Adres
Locatie Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
Plaats Hegebeintum
Land Nederland
Evenement informatie
wo 11 september t/m do 31 oktober 2019
Categorieën Algemeen

Tentoonstelling ‘Blauw Emaille’ van Ruurd Verbeek uit Drachtstercompagnie
Datum: vanaf 1 september  t/m 31 oktober 2019
Aquarellen: ‘ Landschappen en stillevens’ van Gerbina Prins-de Graaf uit Eastermar                 Datum: vanaf 1 september  t/m 31 oktober 2019

Gedurende de maanden september en oktober vult een deel van Ruurd zijn collectie de vitrines van ons Bezoekerscentrum. Hij verzamelt al bijna 60 jaar kobalt blauw geëmailleerde voorwerpen, die rond 1900 in huishoudens en instellingen werden gebruikt. Inmiddels is deze collectie, bestaande uit meer dan 700 van elkaar verschillende voorwerpen, uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Nederland.  Emaille is sterk, maar bij een val  kunnen er stukjes afspringen en dan krijgt roest weer kans.  Bij emailleren wordt gesmolten glas op metaal aangebracht. Een techniek die in het Midden-Oosten en China al heel lang bekend was en veel werd toegepast als kunstvorm. In Nederland  kwam al in 1840 een emaillefabriek (DRU) en daarna volgden er meer, zoals in Kampen de fabriek van H. Berk & Zoon (1851).

De in Eastermar wonende Gerbina Prins-de Graaf schildert en aquarelleert al meer dan 20 jaar. Ze is begonnen met het volgen van aquarelleer cursussen en heeft  zich daarna ook nog bij verschillende kunstenaars verdiept in het schilderen met acrylverf,  krijt als ook gemengde technieken. Het abstraheren is ook een proces wat haar aanspreekt en waar ze haar nog verder in wil verdiepen. Wat terug komt in haar schilderijen is het gebruik van de kleur blauw, het blauw van de luchten, het water, de abstracte figuren. Het blauw wat een gevoel van ruimte en vrijheid geeft. De kleur die voor zowel rust als passie staat, terugkomend in zowel De skûtsjes, de landschappen als de stillevens. Een kleur die bij haar past en mooi aansluit op de blauwe verzameling emaille in de vitrines. 

Bent u al nieuwsgierig geworden? Kom gerust even langs in het Bezoekerscentrum te Hegebeintum. De entree is gratis en de koffie vers.

Lees meer »