Evenementen

Algemeen - Fries Servies van Atelier KleiTaal

Adres
Locatie Bij De Pastorie
Plaats Reitsum
Land Nederland
Website http://www.noordfriesewinkeltjesroute.nl
Evenement informatie
za 24 september t/m do 01 januari 1970
Categorieën Algemeen

Maak kennis met het Fries Servies van Atelier KleiTaal op de Noord-Friese Winkeltjesroute op zaterdag 24 september.

De winkeliers en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute zetten op zaterdag 24 september verschillende streekprodukten in het zonnetje. In de prachtige en sfeervolle winkel van Bij De Pastorie in Reitsum is op die dag het Fries Servies uitgestald, ontworpen en gemaakt door Dineke Taal van Atelier KleiTaal uit Raard. 

Het Fries Servies wordt gemaakt in een oplage van 11 x 11 bekers en 11 x 11 bordjes per stad, alles handgedraaid op de draaischijf. Dat betekent een oplage van 1331 bekers en 1331 bordjes. Uiteraard zal tijdens de route een klein deel hiervan zijn uitgestald.

In het servies is kleislib verwerkt dat persoonlijk is verzameld uit de 11 Friese steden. Iedere stad heeft haar eigen kleislib, en daarmee ook haar eigen kleur na het bakken. Soms zijn de verschillen opvallend, soms zijn ze subtiel. Het servies is ook Fries vanwege haar vorm; de vorm van het pompeblêd, te zien op de Friese vlag, komt terug in de rand van de beker en het bordje. Zij heeft gekozen voor een groene, eigen ontworpen glazuur, omdat deze verwijst naar de groene weilanden die Friesland rijk is. 

Met het kleirapen uit de 11 steden kwamen er ook herinneringen boven bij de kleibewoners bij wie zij de klei raapte. Dit heeft onder andere geleid tot het schrijven van een klein boekje, waarin passages van persoonlijke verhalen terugkomen, en waarin ook zijdelings de geschiedenis van de steden op een luchtige manier voorbijkomt. Het boekje is in te zien en te koop tijdens de route of via www.kleitaal.nl

Bij De Pastorie is op die dag open van 10.00-17.00 uur. 

Meer informatie over de gehele route is te vinden op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl 

Lees meer »