Algemeen

300 hardlopers bij Oudejaarsloop Marrum

De Oudejaarsloop van Marrum is uitgegroeid tot een echte klassieker voor wedstrijdatleten en voor veel recreanten een sportieve afsluiting van het jaar. In de ruim veertig jaar werd de wedstrijd een paar keer afgeblazen, omdat er te veel sneeuw lag of de weg te glad was door ijs. In de jubileumeditie was alles anders en de temperaturen deden zelfs eerder aan voorjaar denken. Maar regen en wind zorgden er wel voor dat de wedstrijd echt weer een slijtageslag werd.

De Oudejaarsloop werd weer een strijd tegen de elementen, maar in regen en wind kwam wel het beste boven drijven bij Riekele Kobes. De noordelijke topper startte voor de eerste keer in Marrum. De Leeuwarder liep op de ruim 21 kilometer ver voor de rest uit en was met een voorsprong van ruim drie minuten op Hagos Berhane uit Burgum als eerste terug. Harry Wiersma uit Blije kwam als zevende over de streep in 1.23,07 en Pieter de Jong (Marrum) werd tiende. De Oudejaarsloop trok bijna 300 deelnemers, met ook een wedstrijd over 5,1 en 10,2 kilometer, die vooral heel veel recreanten trok én een kidsrun. 

Op de 10 kilometer was Marten-Jan Ernst (Damwâld) winnaar na 27 minuten. Kikrom Teweide Brnan (Hijum) werd derde. Bij de eerste tien zaten ook Eelco Hoogeveen (Blije), Arjen Ozinga (Marrum) en Hendrik Hoogland uit Blije. De vijf kilometer werd gewonnen door Pieter Prins uit Stiens, vóór Marco Verkade (Leeuwarden) en Yme Age Terpstra uit Hallum, met op plaats acht Arjan Dijkstrauit Marrum in 22,56.