Algemeen

BIJZONDER WELKOM
VOOR SINT EN PIETEN

Allerhande beperkingen en maatregelen gelden in deze periode ook zeker voor de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten. Op de meeste plaatsen weten ze daar wel raad mee. Zoals in Blije, Hallum en Marrum bijvoorbeeld.  
Foto’s © Bram Buruma 

MARRUM kon als enige dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân burgemeester Johannes Kramer begroeten voor het welkom van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Als alternatief op de traditionele feestelijke ontvangst in Marrum-Westernijtsjerk werd in het diepste geheim een welkom georganiseerd bij de zeedijk. Sinterklaas ging er zelf vanuit dat hij met een boot naar Marrum kon, maar strandde in Harlingen omdat het water nu eenmaal niet altijd tot aan de zeedijk bij Marrum komt. Zo kwam hij uiteindelijk rond het middaguur samen met twee Zwarte Pieten op een tractor aan bij het Tempeltje van Ids op de zeedijk.
De voorbereiding op een welkom zonder kinderen en ouders langs de route was in het diepste geheim gebeurd, maar een speciale filmcrew registreerde het hele verhaal voor de commissie van dorpsbelang. Iedereen kon zo het hele avontuur later op de middag via een livestream zien en kinderen konden online ook vragen stellen aan de Sint. Na afloop maakte Sinterklaas ook nog een rondrit op de tractor om de prijsjes uit te delen die kinderen hadden gewonnen met een tekening /kleurplaat.
BLIJE verwelkomde een Sinterklaas met alle geldende beperkingen en maatregelen eveneens op een heel bijzondere wijze. Ook daar geen kinderen en ouders dit jaar langs de route door het dorp om Sinterklaas en zijn Pieten te ontvangen. In plaats daarvan kwam Sinterklaas in het hele dorp met ‘hynder en wein’ langs. Van de familie Drost werden daarvoor Japie én Jopie ingespannen, want er kwam zelfs een tweede aanspanning aan te pas om cadeautjes en verrassingstassen rond te brengen bij de kinderen in het dorp. Om afstand te bewaren bij het aan de deur uitdelen van de verrassingen, gebruikten de Pieten gewoon even de staf van Sinterklaas.
HALLUM was voor het eerst sinds heel veel jaren niet de aanlegplaats van de pakjesboot. In plaats daarvan gingen de Sint en zijn Pieten in een vrolijke optocht door het hele dorp om kinderen thuis te verrassen en al die prachtige tekeningen en knutselwerkjes in ontvangst te nemen die speciaal voor deze feestelijke dag waren gemaakt.