Algemeen

Blije krijgt steun van Waddenvereniging, provincie en gemeente

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gaswinning in de omgeving van Blije verder uitbreiden en daar tot 2050 mee doorgaan. In Blije is nu een werkgroep gevormd die de vinger aan de pols houdt. Wetend dat het waarschijnlijk tóch doorgaat, maar dat zowel de Waddenvereniging als gemeente en provincie ook al hebben aangeven tegen de plannen te zijn.

Op de kaart is aangegeven dat de NAM bij Blije ook gas gaat winnen onder de Waddenzee. De Waddenvereniging wil nieuwe winningen daar voorkomen en zo snel mogelijk bestaande gaswinningen stoppen. 

In het gaswinningsplan van de NAM staat dat er naast Blije nog drie nieuwe boorputten komen en de gasvelden worden uitgebreid richting Holwerd en Brantgum. Bij Blije wil de NAM meer aardgas winnen onder de Waddenzee en praat tegelijk met minister Wiebes ook over boren bij Ternaard. De minister en de NAM praten nog over de plannen met onder meer de gemeente, provincie en het waterschap. In Blije is niet iedereen gerust, zo bleek eerder al tijdens een informatiebijeenkomst. Nu al is in het dorp sprake van woningschade en grote vraag is daar natuurlijk wat de gevolgen zijn voor het milieu, bodemdaling en het grondwater. 

 Gemeente

Zo zijn er tal van vragen waar de werkgroep die na een informatiebijeenkomst van dorpsbelang in Blije is gevormd, mee aan de slag is gegaan. De werkgroep heeft inmiddels al een gesprek gehad met de gemeente Noardeast-Fryslân. Alle informatie wordt nu geïnventariseerd en zorgvuldig afgewogen, maar duidelijk is al dat Blije de plannen van de NAM waarschijnlijk niet kan keren. In een gesprek met wethouder Esther Hanemaaijer (CDA) kon de werkgroep uit Blije de uitgangspunten en gevoelens in het dorp delen. De wethouder gaf aan dat het dorp en daarmee de werkgroep nu moet besluiten of ze hun energie in actievoeren willen steken óf dat ze eruit willen halen wat erin zit. Hanemaaijer  beloofde dat zij de NAM zal verzoeken in ieder geval betere voorlichting te geven, omdat de eerdere informatiemarkt meer vragen oproept dan antwoorden  Blije en anderen zullen hoe dan ook al vóór 20 februari bezwaar moeten maken. Zodra de werkgroep start met een zienswijze, geeft dat later ruimte voor eventuele rechtszaken.De gemeente Noardeast-Fryslân zal ook een zienswijze indienen evenals de provincie Fryslân. Wethouder gaf Hanemaaijer wel aan dat de NAM gaswinning toch vrijwel gaat doorzetten. En als gaswinning toch doorgaat, zal Blije in ieder geval eruit halen wat erin zit, zoals afhandelingen schadeclaims en verduurzamen van het dorp.

Politiek

Inmiddels heeft een overweldigende meerderheid in de Provinciale Staten aangegeven dat er geen enkel winningsplan nog wordt goedgekeurd voor het winnen van aardgas onder de Waddenzee. Dat geldt zowel voor bestaande als nieuwe boorlocaties. In plaats daarvan moeten er keuzes worden gemaakt voor een duurzame energietransitie, hebben de fracties aangegeven. Het CDA, PvdA, FNP, CU, D66, SP, GrienLinks, Staatslid Schukking, PvdA en 50Plus steunden een motie die werd ingediend op initiatief van PvdA en SP. Alleen de VVD en PVV waren het daar niet mee eens. Deze motie bevestigt het standpunt dat Provinciale Staten al in 2015 aannam en uitsprak dat onder geen enkele voorwaarde nieuwe gasboringen toe te staan en waar mogelijk te stoppen met bestaande boringen.

Wadden

De Waddenvereniging wil de nieuwe winningen van aardgas onder de Waddenzee voorkomen en zo snel mogelijk bestaande gaswinningen stoppen. Bodemdaling is funest de Waddenzee, zo blijkt uit onderzoek dat de Waddenvereniging in 2017 liet uitvoeren.