Algemeen

Cootje Klinkenberg stapt uit PvdA-fractie Noardeast

Nadat eerder dit jaar raadslid Kevin Merkus van de PvdA in de gemeente Noardeast-Fryslân uit de fractie stapte, is het nu ook Cootje Klinkenberg-Franken die zich niet langer in de samenwerking binnen de fractie kan vinden. De PvdA gaat zo van drie naar één zetel. Alleen Gryte Schaafstal is nu nog raadslid van de PvdA. 

Cootje Klinkenberg-Franken laat weten dat vanaf de verkiezingscampagne en de start van de nieuwe gemeente de samenwerking binnen de fractie moeizaam is geweest en van het ene in het andere interne conflict belandde. ,,Het verschil van mening over de invulling van de rol als oppositiepartij is voor mij cruciaal. Ik ben in deze raadsperiode altijd solidair geweest maar voor mij is van vertrouwen en goede samenwerking geen sprake meer", laat zij weten. Klinkenberg zegt dat ze de landelijke PvdA trouw blijft en lid blijft. Lokaal gaat ze verder met de zetel en partijnaam 'Actief Links Lokaal'. Ze blijft zich inzetten om het gedachtegoed van de PvdA in Noardeast-Fryslân uit te uitdragen. Collega raadslid Kevin Merkus maakte in juni de overstap van de PvdA-fractie naar de lokale partij S!N.

De fractie en het bestuur van de PvdA Noardeast-Fryslân zijn onaangenaam verrast door het besluit van mevrouw Klinkenberg om niet alleen de fractie te verlaten, maar om daarbij ook haar zetel niet terug te geven aan de partij die zij in de raad vertegenwoordigde. De partij vindt het des te wranger, omdat Klinkenberg fel van leer trok tegen Merkus toen die vertrok.