Algemeen

De Klyster deelt thuisonderwijspakketten uit over de natuur

Maar liefst 8.000 natuurpakketten zijn gisteren rondgebracht bij de basisscholen van de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. Thema van de pakketten is “Zwaaien en Zaaien”.

Tijdens deze coronaperiode krijgen alle leerlingen wekelijks een pakketje huiswerk van school om thuis te maken. Voor leerkrachten een hele klus om samen te stellen en voor ouders een hele opgave om de kinderen geconcentreerd rond de tafel te houden.

Daarom besloot De Klyster voor iedere groep een heel praktisch pakket samen te stellen, waarmee de kinderen zelf gaan zaaien én met behulp van een opdrachtkaart op zoek gaan naar de natuur en de biodiversiteit dicht bij huis.

“Ouders en scholen worden overspoeld met linkjes voor op de laptop en hebben behoefte aan praktische doedingen en ondersteuning”, zegt Marjolein Staal, coördinator van De Klyster, het centrum voor natuur- en milieueducatie. “Vandaar deze praktische lente-actie voor alle 50 scholen in de regio”, legt Staal uit.

Voor elke leeftijd is er wat anders. De kleinsten gaan proberen een zonnebloem op te kweken die net zo lang is als zij zelf. De middenbouw gaat oostindische-kers en pompoenen zaaien en op zoek naar eetbare planten. De oudste leerlingen krijgen o.a. ieder 4 tentharingen en 4 meter touw waarmee een vierkante meter afgezet moet worden. Hierin wordt een bijenmengsel gezaaid om de wilde bij te helpen. De kinderen krijgen als uitdaging samen zoveel mogelijk vierkante meters steen of gras te vervangen door bloemenweide om zo bij te dragen aan meer biodiversiteit.

De leerkrachten namen vanochtend de pakketten in ontvangst en waren allemaal heel blij met het kant en klare pakket, dat gelijk bij de leerlingen afgeleverd kon worden: zwaaien en zaaien.

Meer informatie is te vinden op www.klyster.nl