Algemeen

DORPEN ZIJN TEGEN BLAUWE
CONTAINER VOOR OUD PAPIER

De gemeente Noardeast-Fryslân overweegt het invoeren van een blauwe minicontainer voor de inzameling van oud papier. De meeste verenigingen in deze gemeente zien dat niet zitten, omdat het ten koste zal gaan van leefbaarheid in de dorpen. Zij dringen er op aan dat de huidige regeling blijft bestaan.

Net als bij de inzameling van oud papier nu in de meeste dorpen, wil de gemeente voorlopig nog wel een beroep doen op vrijwilligers met dan een vaste vergoeding voor de verengingen. De komende vier jaar wil de gemeente echter komen tot een nieuwe subsidieregeling. De meeste verenigingen zien dat niet zitten en dringen er bij de gemeenteraad op aan dat de huidige regeling blijft bestaan. Vooral ook omdat  het nieuwe systeem duurder uitpakt voor de gemeente, zoals het er nu uitziet.
Dorpsbelang De Flieterpen noemt als belangrijkste argument dat de volledige opbrengst van oud papier nu voor de gemeenschap is en dan de inzameling stimuleert. Zo konden onlangs nog vier AED’s worden aangeschaft, zodat nu in elk dorp een AED aanwezig is. Door in de dorpsbode het doel en de opbrengst van het oud papier bekend te maken stimuleren wij ook om het oud papier te sparen.
Protestantse Gemeente De Haven in Blije waarschuwt dat het niet meer kunnen inzamelen van het oud papier door de verschillende verenigingen tot ‘een zeer aanzienlijke inkomstenderving zal leiden’.  Volgens de scriba Protestantse Gemeente zit bovendien lang niet iedereen te wachten op nog weer een container erbij. ‘Bovendien zou die maar eens keer per maand geleegd worden en zal daarom zal leiden tot meer papier bij het restafval.’ De overheid zou volgens Blije ‘trots moeten zijn op het werk dat die vele vrijwilligers al jaren lang (voor niets) doen en zou juist iets minder regulering vanuit de gemeente geen kwaad kunnen.’
Volgens Brassband Excelsior Ferwert worden in het nieuwe voorstel verenigingen, dorpshuizen en alle fanatieke inzamelaars, dus ‘de mienskip’, buitenspel gezet. Inzameling van oud papier levert Excelsior Ferwert per jaar tussen de 6000 en 7000 euro op. ‘Een stabiele inkomstenbron die wij gebruiken om onze vereniging financieel gezond te houden en culturele activiteiten mee te organiseren in de regio.’ Het oud papier ophalen heeft volgens Excelsior een sociaal maatschappelijk karakter. ‘We houden een praatje op straat, we halen oud papier van mensen die slecht ter been zijn met alle liefde uit de schuur vandaan, als iemand later op de dag nog papier aan de weg zet doen we daar niet moeilijk over en als er iets mis gaat bij het inzamelen zijn we eenvoudig te bereiken.’ Dorpsgenoten zien volgens Excelsior dat de vereniging zich inzet om financieel gezond te houden en zo concerten in eigen dorp georganiseerd kunnen worden. ‘Daarmee houden we cultuur in onze regio in stand.’
Oud Papier Hallum heeft aan de rand van het dorp een grote container staan waar dorpsgenoten zelf oud papier kunnen brengen. De opbrengst is voor verenigingen, scholen, kerken, zwembad en tal van andere voorzieningen in het dorp. Naast deze vrijwilligersorganisatie wordt in Hallum maandelijks ook oud papier opgehaald door de kaatsclub. In totaal wordt zo per jaar voor maar liefst zo’n 12.000 euro aan oud papier ingezameld. Dorpsbelang Hallum vindt het nieuwe systeem geen goed plan van de gemeente. ‘Gooi ons geld niet in de papiercontainer. Behoud de huidige situatie en houdt ons dorp leefbaar en sociaal’, is de oproep van dorpsbelang aan de gemeenteraad die zich hier donderdag 2 december over buigt.