Algemeen

Ferwert in race voor flinke bijdrage herbestemming voormalige herberg

Ferwert is één van de zes dorpen in Fryslân die plannen gepresenteerd heeft voor herbestemming van erfgoed in hun dorp. In Ferwert gaat het om de voormalige herberg/brouwerij aan de Hoofdstraat.

In het ontwerp komen zoveel mogelijk elementen van lang geleden naar voren.

De presentatie van het plan was in Jannum tijdens een inspiratiemarkt voor het project Erfgoed Deal Waddenkust K(l)eigoed waar een prijsvraag voor is georganiseerd. Een jury gaat de plannen nu beoordelen en maakt 16 december bekend welk initiatief als beste wordt beoordeeld. De beste ontwerpen kunnen rekenen op subsidies van maximaal 200.000 euro voor de uitvoering.

Om de leefbaarheid in die regio te verbeteren, werden in zes dorpen plannen gemaakt om karakteristieke leegstaande of verwaarloosde gebouwen een nieuwe bestemming te geven. 

Het doel is zo de leefbaarheid en omgevingskwaliteit in de krimpgebieden Noardeast door het herbestemmen van erfgoed voor kwaliteitstoerisme langs de Waddenkust te verbeteren. 

Voor Ferwert diende dorpsbelangen een aanvraag in voor Stap der ris Yn. 

Het voormalige café aan de Hoofdstraat staat al vijf jaar leeg, maar krijgt een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek voor dorpsbewoners en woonruimte met dagbesteding voor cliënten met een psychosociale beperking. 

Ook wordt een gedeelte van het leegstaand pand verbouwd tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie. Bij het maken van de plannen krijgen de dorpen professionele ondersteuning.