Algemeen

Geen echte 'himmeldei' maar jeugd zet zich wel in om de rommel op te ruimen

Het was voor veel groepen in de dorpen een traditie om in het voorjaar acties te organiseren om samen de buurt op te schonen. Met alle maatregelen die er vanwege besmettingsgevar met corona gelden, gaat dit net als vorig jaar niet op de gebruikelijke manier, maar gelukkig kwamen er op verschillende plaatsen tal van initiatieven om hier een veilig vervolg aan te geven.   

Jeugdleden van Turnlust in Hallum zetten zich er voor in om rommel in het dorp op te ruimen.  Foto's: Bram Buruma

Het kon dit voorjaar allemaal even niet, groepen mensen oproepen en mobiliseren voor het opruimen van zwerfafval, maar de stroom lege blikjes en nog veel meer afval in de natuur ging wel gewoon door. 

De gemeente Noardeast-Fryslân deed daarom een oproep om alternatieven te zoeken en er werd op verschillende plaatsen op gereageerd. De gemeente stelde hiervoor grijpers, hesjes en zakken beschikbaar. Na afloop zorgde de gemeente er ook nog voor dat de rommel opgehaald werd. Wie nu structureel de buurt wil schoonhouden, mag nog steeds een gebiedje intekenen via www.supportervanschoon.nl/friesland. Op deze manier wordt bijgehouden hoeveel verenigingen actief zijn en waar structureel wordt schoongehouden