Algemeen

'Hallum is helemaal klaar met onveilig fietspad Doniaweg...'

Er is 20 jaar op aangedrongen, maar het lijkt nu dan eindelijk zover dat de kruising Doniaweg-Ljouwerterdyk (N357) in Hallum in volgend jaar daadwerkelijk wordt aangepakt en daar een rotonde in komt. Maar er is meer. Het dorp wil dat ook het fietspad langs de Doniawei nu eindelijk goed wordt aangepakt. Dat is te smal en levensgevaarlijk door de uitritten bij bedrijven.

Het fietspad langs de Doniaweg is te smal, slecht onderhouden en levensgevaarlijk, vindt een grote groep Hallumers. Foto: Bram Buruma

De werkgroep Doniaweg/N357 wordt geformeerd vanuit dorpsbelang, de Hallumer Ondernemersclub, basisschool It Fundamint, omwonenden van de Doniaweg en nog een groep inwoners van het dorp. De groep wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland, provincie Fryslân en de Fietsersbond. Samen trekken ze voor de zoveelste keer aan de de bel bij de gemeente Noardeast-Fryslian, omdat ze eindelijk een veilig fietspad willen langs de Doniaweg.

Gevaarlijke kruising wordt aangepakt, nu fietspad nog
Er is 20 jaar op aangedrongen, maar het lijkt er op dat de kruising Doniaweg-Ljouwerterdyk in Hallum wordt aangepakt en daar een rotonde in komt. Inwoners van het dorp en nog veel meer mensen willen dat nu ook het fietspad wordt aangepakt. 

Nu het er op lijkt dat de gevaarlijke kruising Doniaweg-Ljouwerterdyk volgend jaar een rotonde wordt, wil Hallum eindelijk ook een veilg fietspad langs de Doniaweg. Onderhoud zoals dat tot op heden wordt uitgevoerd aan het fietspad is weggegooid geld, stelt de werkgroep, omdat de verzakkingen zich steeds op dezelfde plekken voordoen. Het fietspad wordt niet alleen benut door scholieren en (dag en nacht) door werknemers van ondernemingen in de buurt, maar ook door recreanten en toeristen en deelnemers in het kader van de 11-stedenroute en is nu verre van een visitekaartje. Het fietspad is vooral ook onveilig door een aantal uitritten bij bedrijven. Ook Veilig Verkeer Nederland spreekt van onveilig fietspad. De werkgroep heeft daarom voor de derde keer een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Noardeast Fryslân en wijst de gemeente er op dat de provincie subsidie geeft als nu wordt doorgepakt.