Algemeen

HEEL GOEDE VRIJDAG VOOR INWONERS VAN BLIJE e.o.

Achter 372 voordeuren in Blije en directe omgeving was het een bijzondere Goede Vrijdag. Op initiatief van de Doarpsomtinkers werd huis aan huis een verrassingspakket bezorgd, met daarin een paasbrood, mandarijnen en chocoladepaaseitjes.

De initiators wilden op deze manier hun dorpsgenoten een hart onder de riem steken in een periode waarin het onderlinge contact zoveel minder is. Vrijwilligers meldden zich ’s morgens in mfa Fjildsicht om de pakketten samen te stellen en vervolgens rond te brengen in het dorp, maar ook in buurtschap Farebuorren en het verdere buitengebied tot aan de zeedijk en De Rijp.
In de pakketten ook een paasgroet op rijm van predikant Eduard de Braak, die de hoop uitsprak dat Goede Vrijdag en Pasen zelfs in deze bijzondere tijd van isolement en gevangenschap mensen kan inspireren een andere sfeer te creëren.
De actie van de Doarpsomtinkers werd financieel gesteund door het Petronella Fonds. Inwoners van het dorp weten dat het dan van geld en de opbrengst van landerijen uit de nalatenschap van de in 1904 op 26-jarige leeftijd overleden dorpsgenoot Petronella Boersma komt. Haar broer, de in 1973 overleden ‘Omke’ Theunis Boersma, paste heel goed op het geld en dat is nu in beheer van een speciaal daarvoor opgerichte stichting. Al verschillende keren steunde ‘Omke Theunis’ de afgelopen jaren zo initiatieven in Blije.

Foto’s © Bram Buruma