Algemeen

Hegebeintum maakt zich op voor opening nieuw bezoekerscentrum

De officiële opening van het nieuwe kennis- en informatiecentrum aan de voet van de terp in Hegebeintum is in september, maar de deur is sinds vorige week al open voor bezoekers en vrijwilligers staan ook al klaar voor een rondleiding in de kerk. De bovenverdieping van het bezoekerscentrum wordt ingericht door It Fryske Gea, Wetterskip Fryslân en stichting Alde Fryske Tsjerken. Deze drie krijgen daarvoor de ruimte in een bijzondere samenwerking met Stichting Terp Hegebeintum.

Henk de Vries (It Fryske Gea), Willem Jan van Elsacker (Wetterskip Fryslân), Marleen Schaap (Terp Hegebeintum), Hester Simons (Stichting Alde Fryske Tsjerken) en Rits v.d. Ploeg (Terp Hegebeintum) hebben een samenwerking ondertekend om een breed publiek kennis meegeven over waterbeheersing, grafcultuur, natuur en veranderende landschappen. Foto: Bram Buruma

Wetterskip Fryslân, Stichting Alde Fryske Tsjerken en It Fryske Gea krijgen in het nieuwe bezoekerscentrum in Hegebeintum alle ruimte om zich te presenteren.

In het bezoekerscentrum aan de voet van de terp werden de handtekeningen gezet onder een bijzondere samenwerkingsovereenkomst die stichting Terp Hegebeintum aangaat met Wetterskip Fryslân, Stichting Alde Fryske Tsjerken en It Fryske Gea. Deze drie organisaties krijgen vanaf komend najaar op de bovenverdieping van het nieuwe bezoekerscentrum afwisselend ruimte voor een expositie. Deze samenwerking is een gebaar van stichting Terp Hegebeintum naar de drie organisaties die een financiële bijdrage hebben geleverd voor het realiseren het nieuwe kennis- en informatiecentrum. Zo werd de expositieruimte op de bovenverdieping mogelijk gemaakt. Bij het tekenen van de contracten werd het gezamenlijke belang van de vier organisaties onderstreept: een breed publiek kennis meegeven over waterbeheersing, grafcultuur, natuur en met de tijd veranderende landschappen. Het bezoekerscentrum opende vanaf dinsdag 10 augustus de deur voor publiek. Vrijwilligers staan deze zomer ook al langer weer klaar voor een rondleiding door de kerk op de terp, maar de officiële opening van het bezoekerscentrum volgt in september.

Impuls voor de regio
Het verouderde bezoekerscentrum werd een jaar geleden gesloopt. Het houten gebouwtje was afgeschreven en onpraktisch met onverantwoord hoge energiekosten. Nieuwbouw kostte bijna 1 miljoen euro en dat geld komt uit subsidies, fondsen en een bijdrage van vijf ton uit het Waddenfonds. Hegebeintum trekt jaarlijks zo’n 8000 bezoekers en dat aantal groeide gestaag. Het zijn bezoekers die de kerk met unieke collectie rouwborden komen bekijken, belangstelling hebben voor de historie van het terpenland en de archeologische vondsten. Het is zeker niet de bedoeling dat het er de komende jaren nog heel veel meer worden dan tienduizend, verwacht Stichting Terp Hegebeintum, maar ziet een nieuwe voorziening op de huidige locatie als een impuls voor toerisme in de regio.