Algemeen

HOE DAN OOK WARM
ONTHAAL VOOR SINT

Alles is en moet met zoveel beperkingen en maatregelen anders. Een traditionele intocht van Sint en Piet zit er dan ook niet in. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar het wordt allemaal heel lastig met de noodverordening van de gemeente Noardeast-Fryslân, die vorige week roet in het eten gooide. Er wordt nu gezocht naar creatieve oplossingen. 
Foto's © Bram Buruma

Hulppieten willen er voor de Sint een mooi welkom van maken, maar zij waarschuwen er wel voor dat het programma toch nog weer kan veranderen door de maatregelen. 
In Blije wil Sinterklaas met zijn Pieten op zaterdag 21 november graag een verrassingstas bij kinderen thuis op de stoep bezorgen. Gezinnen waarvan het jongste kind maximaal acht jaar is, kunnen zich hiervoor online aanmelden bij de activiteitencommissie. Kinderen is ook al gevraagd om een mooi knutselwerkje voor Sint te maken en zij kunnen daar zelfs een prijsje mee winnen. Sinterklaas doet voor zijn eigen veiligheid en die van nog heel veel anderen in Blije de dringende oproep aan ouders en kinderen om die zaterdagmiddag zoveel mogelijk thuis te blijven en hem niet te volgen op zijn rondgang door het dorp.
In Burdaard zaterdag 21 november geen aankomst met de boot en geen kinderfeest in Het Spectrum. Wel zijn de voorbereidingen op zijn komst nu al te volgen op www.burdaard.nl. Aan de kinderen is ook gevraagd online mee te zingen, te dansen of muziek te maken bij het liedje 'Kijk om je heen'. Van die filmpjes wordt een compilatie gemaakt, die Sinterklaas dan wordt aangeboden. 
In Ferwert zaterdag 14 november geen ontvangst op het Vrijhof en geen optocht door het dorp. Kinderen is gevraagd om tekeningen in te leveren. Die worden opgehangen in het dorp en daar zijn prijsjes mee te verdienen.
In Hallum had Sint met zijn Roetveeg Pieten een rondrit door het dorp gepland, maar dat gaat niet door. Wel is er een pakjesactie waar kinderen voor aangemeld kunnen worden. Sint en de Pieten komen dan op zaterdag 21 november 's middags langs voor een 'raamvisite' om de cadeautjes te brengen.
In Marrum maken Sint en zijn Pieten zaterdag 21 november ook al geen rondrit door het dorp. Vanaf 16.00 uur worden vragen van kinderen op een livestream beantwoord door de Sint en er kom ook nog een puzzeltocht.