Algemeen

IJs en thee bij Bartlehiem in tuin van Anne-Famkes Pleats

De tuin is ingericht met uitnodigende en 'smûke' zitjes, er is thee en koffie met wat lekkers er bij en er is schepijs. Voor de kinderen is er onder meer een zandbak en een trampoline. Zo is vorige week op een steenworp afstand van Bartlehiem Anne-Famkes Pleats geopend. Het is een initiatief van Wini Weidenaar en Jori Bottema en het stel heeft nog genoeg plannen om er aan de Dokkumer Ie een bijzondere ontmoetingsplaats van te maken. 

Jori Bottema en Wini Weidenaar verwelkomen hun eerste gasten in de theetuin van Anne-Famkes Pleats bij Bartlehiem. Een van de eerste ijsjes is dan natuurlijk voor dochter Anne-Famke, want naar haar werd de bijna twee eeuwen oude boerderij genoemd die op termijn een bijzondere ontmoetingsplaats moet worden. Foto's: Bram Buruma 

Wini Weidenaar en Jori Bottema begonnen samen met hun driejarige dochter Anne-Famke aan de Dokkumer Ie aan een groot avontuur. De aanleg en inrichting van de  theetuin deden ze helemaal zelf en dat geldt voor het grootste deel ook voor de verbouw van de boerderij uit 1825.

De eerste stap kon voor het grootste deel worden gezet door een voorverkoop crowdfunding. Meer dan 100 mensen kochten vooraf bijvoorbeeld een strippenkaart voor ijsjes of een vistocht op de Dokkumer Ie. Ook werden al overnachtingen gereserveerd voor de B&B, ook al gaat die pas volgend jaar open. Zo werd inmiddels meer dan 10.000 euro binnen gehaald en gaat voor een groot deel op in de ijs- en theetuin, maar ook noodzakelijke aanpassingen in de schuur. 

Zo gaat alles de komende maanden stap voor stap verder, vertelt Jori. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de bijzondere vorm van financiering door begunstigers, maar ook met de aanpak van de verbouwing. ,,Wij doen bijna alles zelf, met steun ook van familie, buren en vrienden. Het is verrassend hoe iedereen met ons meedenkt om dit op te zetten. Materialen worden ons af en toe zomaar aangeboden voor hergebruik en krijgen zo een duurzame herbestemming.’’

Deze zomer zijn gasten dus al welkom voor schepijs en een heerlijke onderbreking van een fietstocht of kuier langs de Dokkumer Ie. 

Komende winter gaat het stel verder met het verbouwen van de Bed and Breakfast, als de voorverkoop crowdfunding goed doorloopt. De schuur en voormalige melkveestal nu eerst verder inrichten, is de volgende uitdaging. Maar zo zijn er ook al plannen voor bijvoorbeeld een tuinconcert, een kleine fair of ‘smûke’ theatervoorstelling.

Ontmoetingsplaats
Naast deze activiteiten die ook daadwerkelijk moeten bijdragen aan de inkomsten, liggen er nu plannen klaar om een aantal maatschappelijke projecten te realiseren. 

Zo willen Jori en Wini in de toekomst in de schuur onder meer een sociale eetkamer realiseren, waar gasten die graag wat meer sociale contacten op willen doen, eens per maand komen eten. 

Ook is het de bedoeling dat overnachtingen geschonken worden aan mensen die dit nodig hebben, om wat voor reden dan ook. 

De gedachte hier achter is volgens Wini Weidenaar die opgroeide in Niawier en Jori Bottema die jarenlange ervaring heeft in de horeca niet zozeer om hier zelf rijk van te worden, maar vooral mooie momenten delen met anderen. ,,We willen graag iets terug doen voor de maatschappij. Wij hebben het goed en vinden het fijn om mensen te helpen. We willen anderen graag mooie momenten geven, mensen met elkaar verbinden en onze fijne plek hier af en toe delen.’' 

Anne-Famkes Pleats is van donderdag t/m zondag van 11.00-18.00 uur open. Op www.annefamkespleats.nl worden ook kleinschalige activiteiten aangekondigd en staat informatie over de voorverkoop crowdfunding.