Algemeen

In 'Wat 'n Wad' met palingen mee naar de Sargassozee

Leerlingen uit groep 5 t.m. 8 beleefden in obs Op 'e Trije in Ferwert de première van de nieuwe natuurvoorstelling voor kinderen Wat ’n Wad, met in de hoofdrol paling en na afloop champagne zoals dat bij een première past.

Lotte (Brecht Wassenaar) en Sven (Theo Smedes) nemen hun publiek in Ferwert mee naar de wonderbaarlijke onderwaterwereld van het Wad en bedreigingen daarvan. Foto's: Bram Buruma

Wat ‘n Wad is het verhaal van Pier 21 dat Lotte (Brecht Wassenaar) en Sven (Theo Smedes) in de klas brengen om een reclamecampagne uit te proberen met kinderen als testpanel voor affiches en leuzen. De jeugd moet kiezen tussen beelden van o.a. boorlocaties en plasticsoep als bedreiging in het Waddengebied. Het doel is hun ouders over te halen met vakantie naar het Waddengebied te gaan. Tijdens de voorstelling maakt de jeugd kennis met de boeiende en onbekende onderwaterwereld van het Wad, met tegelijk de vaak tegenstrijdige belangen. De vraag aan het jonge publiek is mee te denken over de balans daartussen.

De voorstelling is een combinatie van theater en educatie. De toeschouwers maken kennis met het bodemleven van krabben en wormen, dierlijk instinct om te overleven en vismigratie zoals in de zeedijk bij Marrum en in de Afsluitdijk. Sven is natuurliefhebber en Lotte komt in gewetensnood door tegenstrijdige belangen tussen recreatie en natuur. 

De spelers laten op een boeiende wijze zien hoe ingenieus en kwetsbaar het leven is en leren ook een onverwachte kant van zichzelf kennen. Sven en Lotte nemen als palingen hun publiek zelfs mee als die vanuit het Wad ruim 6000 kilometer zwemmen om zich in de Amerikaanse Sargassozee voort te planten.

Wat ’n Wad is geschreven door Bouke Oldenhof en doet in samenwerking met de Waddenvereniging tot juni 2022 een kleine 70 Friese basisscholen aan.