Algemeen

Blije en Farebuorren namen dinsdag samen met de naasten en familie op een indrukwekkende wijze afscheid van 'doarpsminsk' Jan Hamstra, die vorige week donderdag overleed.

Een uitvaart heeft in deze onzekere periode en strenge maatregelen soms een nog grotere impact dan anders, ook al is de dierbare niet overleden aan gevolgen van het coronavirus. Zoals dinsdag, toen inwoners van Blije en buurtschap Farebuorren met nog veel meer mensen langs de kant van de weg afscheid namen van dorpsgenoot Jan Hamstra, die vorige week donderdag plotseling overleed.
De 76-jarige in Farebuorren geboren Hamstra was een 'doarpsminsk' en vooral paardenman. Geheel in die stijl werd de overledene onder het luiden van de kerkklokken met 'hynder en wein' van oud-dorpsgenoot Jan Drost vanuit de aula in Blije langs zijn geboortehuis in Farebuorren en zijn boerderij in Easterbeintum naar het crematorium in Dokkum gereden, samen met alleen de aller naasten.
Op de kist lag een bloemstuk dat gemaakt was op een paardenhoofdstel en langs de kant van de weg gingen de handen op elkaar van familie, vrienden en al die andere bekenden die niet bij de crematie aanwezig mochten zijn, zoals op de foto bij passage van Hamstra's geboortehuis in Farebuorren.
Foto's © Bram Buruma 

 
  
Agenda