Algemeen

Jellema is al 60 jaar een begrip in Ferwert en wijde omgeving

Jellema Tweewielers in Ferwert groeide afgelopen zestig jaar uit tot een specialist in de verkoop van fietsen en alles wat daar bij hoort, maar verkoopt ook verf, behang en gereedschappen. Met ook steeds meer belangstelling voor fietsenverhuur, werd het bedrijf een begrip in Ferwert en wijde omgeving. Het jubileum volgt volgende maand met acties.

Het 60-jarig bestaan van Jellema Tweewielers wordt in juni gevierd met aanbiedingen, maar eerst even terug naar hoe het allemaal begon aan de Voorstraat in Ferwert. Dat verhaal begint bij Gerrit Jellema, die in 1961 aan de Voorstraat in Ferwert begon met de verkoop en reparatie van fietsen en bromfietsen. Hij was monteur bij motor- en bromfietshandel Stellema in Dokkum, maar wilde voor zichzelf beginnen. Met een showroom en de verkoop van gereedschap, doe-het-zelf artikelen en elektrische apparatuur, breidde de zaak al gauw uit en Jellema zorgde er voor dat ook de benzinepomp in het centrum van het dorp bleef.  Gerrit Jellema overleed al in 1974. Hij was nog maar 47 jaar, de heit in een jong gezin, die zich naast het werk als 'doarpsminsk' inzette voor het muziekkorps en organist was. Aanvankelijk zorgde trouwe werknemer Reinder van der Meer er voor dat de fietsenzaak bleef bestaan. In 1980 nam zoon Siep Jellema de zaak over en runt de winkel nu samen met zijn vrouw Uke, die eerder kleuterjuf was. De afgelopen jaren veranderde er veel op het gebied van de fietsen, de winkel breidde verder uit met onder meer een breed assortiment verf en benodigdheden. De bezinepomp die al sinds de jaren dertig in het centrum van het dorp stond, werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog weer helemaal aangepast aan de milieuwetgeving, maar verdween in 2017 uit het dorp omdat het steeds lastiger werd om aan alle strenge eisen te kunnen voldoen. Siep en Uke moesten tot die tijd altijd klaar staan als er getankt werd, maar missen nu af en toe toch wel het sociale contact met die klanten. Uke: ,,Wy hienen dêr in soad fêste klanten by en dan wie der altyd wol in praatsje.'' 

Stormachtige ontwikkeling
In de ruime showroom staan fietsen van de bekende merken en de vraag is op dit moment heel groot. Een belangrijke ontwikkeling hierin is de stormachtige opkomst van de e-bike. Jellema trekt daarvoor klanten uit de wijde omgeving. Siep: ,,Dizze ûntwikkeling betsjut ek foar ús as fytsmakker in grutte feroaring en nije kunde.''  Jellema weet dat klanten vooral kwaliteit en extra service waarderen. Steeds meer vraag is er nu ook naar huurfietsen. In Ferwert staat een busje klaar waarmee fietsen op verzoek worden gebracht en gehaald op locatie. Jellema brengt zo huurfietsen in het hele gebied boven Leeuwarden en Dokkum. ,,Je steane der fersteld fan hoefolle oernachtings as der boekt wurde yn dizze omjouwing. De minsken wolle der hjir dan graach op 'e fyts op út, no foaral ek yn dizze koroanatiid mei oeral safolle beheinings. Minken genietsje hjir fan de skjinne loft, de natoer en it lânskip en de minsken dy't hjir wenje, it is altyd moai om te hearren hoe as oaren it hjir sjogge en belibje.'' Siep Jellema is inmiddels 65 jaar, maar net als zijn vrouw denkt hij er voorlopig niet aan om nu al te stoppen. ,,Wy bin beide sûn, kin it wurk noch dwaan en ha dêr in hiel soad nocht oan...''.