Algemeen

KARAVAAN VAN
DE VRIENDSCHAP

In Ferwert startte de Karavaan van de Vriendschap. Journalist, schrijver en verhalenverteller Simon Vuyk en troubadour Bruno Rummler willen met hun tocht op de bakfiets in etappes nu elke eerste vrijdag van de maand samen door heel Fryslân vriendschap uitdragen.
Foto’s © Bram Buruma

Simon Vuyk is behalve criminoloog ook auteur van boeken over de vuurwerkramp in Enschede, de moord op Maja Bradarić en de verdwijning van Nicky Verstappen. Met de Karavaan van de Vriendschap wil hij samen met Bruno Rummler  en de danseressen Colinda Zandberg en Annalies Muurling aantonen dat een samenleving waarin mensen vanuit vriendschap op elkaar letten, helpt tegen eenzaamheid. Het idee van vriendschap, zoals door dit gezelschap uitgedragen, gaat ervan uit dat in ieder mens wel iets goed huist.
In Ferwert startte de toer door Fryslân bij woonzorgcentrum Foswert en daar kwamen ook de leerlingen van de plaatselijke basisscholen langs in hun feestelijke rariteitenoptocht. In de recreatiezaal van Foswert werden voor de bewoners en personeel herkenbare liedjes gebracht en ging Simon Vuyk met bewoners in gesprek. Ook werden gehaakte ‘bloemetjes van de vriendschap’ doorgegeven.
Na Ferwert ging de rit via Hegebeintum en de Flieterpen naar Dokkum. Spontane ontmoetingen worden zo onderweg afgewisseld met verhalen die het gezelschap onderweg hoort. De resultaten worden uiteindelijk door de Afûk verzameld en in de taal van de verteller gepubliceerd.