Algemeen

Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum winnaar Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving

Het Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum heeft de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving gewonnen. Gedeputeerde Sietske Poepjes reikte vanmiddag de prijs uit aan het inrichtingsteam, dat bestaat uit Babke Dekker (Hofmeijer Dekker Ontwerpers), Johan van Gent (Stichting Erfgoed & Publiek) en Jos Blomsma (Terwisscha & Wagenaar | Vormburo). Zij ontvangen samen met de opdrachtgever Stichting Terp Hegebeintum een bedrag van 5000,- euro en een oorkonde.

Kennis- en ynformaajsesintrum Hegebeintum

Het winnende ontwerpteam heeft in opdracht van Stichting Terp Hegebeintum de inrichting ontworpen voor een expositie in het nieuwe bezoekerscentrum op de hoogste terp van Fryslân. Volgens de jury brengt de nieuwe inrichting overzicht en zorgt die ervoor dat de kern van het verhaal goed zichtbaar is. “Het vormt een geheel waardoor het publiek de ruimte krijgt zich te verdiepen en op een goede wijze kennis kan maken met het archeologische verhaal. De inrichting sluit naadloos aan op de architectuur van het nieuw gebouwde centrum”, aldus de jury.

 

Eervolle vermelding

Het herontwerp van het transformatiehuisje in Wirdum van Ronald van der Zwaag krijgt een eervolle vermelding en een bedrag van 500 euro. Van der Zwaag gebruikte voor zijn ontwerp slimme oplossingen zoals een verrolbare trap. Het voormalig transformatiehuisje is zo een unieke Bed & Breakfast geworden.

 

Publieksprijs 

Naast de juryprijs was er ook een LC-publieksprijs. De meeste stemmen van het publiek waren voor het ontwerp van Lies Keramiek. Keramiste Lies van Huet maakte een servies voor mensen met een eenhandige beperking.

Tentoonstelling in Museum Joure

Het werk van de zes genomineerden is nog tot en met 9 januari te zien in Museum Joure. Naast de genoemde winnaars en eervolle vermelding zijn dat:

  • Bûsdoek, een Fries biermerk (Ontwerper: Sjoerd Kooistra - Opdrachtgever: Fryske brouwerij)
  • De Utrecht Leeuwarden (Ontwerper: Dennis de Vries - Opdrachtgever: De Utrecht Leeuwarden)
  • Transformatorhuisje Wirdum (Ontwerper: Ronald van der Zwaag, eigen initiatief)

De Vredeman de Vriesprijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. Het ene jaar voor vormgeving, het andere jaar voor architectuur. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven. Ontwerp is overal om ons heen en kan bijdragen aan innovatieve oplossingen binnen onze samenleving. Dit jaar is de elfde uitreiking van de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving. De jury kijkt naar artistieke kwaliteit, haalbaarheid, maatschappelijke en economische relevantie. Ook de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer in het ontwerpproces is belangrijk.

 

De provincie heeft naast de Vredeman de Vriesprijs ook prijzen voor bijvoorbeeld Friese literatuur, onderwijs en ruimtelijke kwaliteit. Meer weten over de provinciale prijzen? Kijk op

https://www.provincialeprijzen.frl/