Algemeen

Woensdag is het oude bezoekerscentrum aan de voet van de terp in Hegebeintum gesloopt. Als alles meezit, staat er in het voorjaar van 2021 een compleet nieuwe voorziening.
Foto's © Bram Buruma

Loonbedrijf Gebroeders Folkertsma uit Ginnum heeft het houten bezoekerscentrum met de grond gelijk gemaakt. Het gebouw is 30 jaar geleden opgetrokken uit een eerder noodgebouw van een basisschool in Hallum. Het was afgeschreven, lekte aan alle kanten en was verrot.
Nieuwbouw kost bijna 1 miljoen euro en dat geld komt uit subsidies, fondsen en een bijdrage uit het Waddenfonds. Het ontwerp is gemaakt door Bauke Tuinstra van TWA Architecten in Burdaard en bestaat uit een viertal kleinere ‘huisjes’ van totaal circa 250 vierkante meter. Het wordt een moderne voorziening voor exposities en educatie over archeologische vondsten en de geschiedenis van de terp, een souvenirshop, horeca-voorziening met terras. Het is ook het startpunt voor rondleidingen naar de terp en het 12e eeuwse kerkje. Het ontwerp heeft een zichtlijnen met de terp en de kerk, de gevels worden bekleed met zwart Modiwood. De nieuwbouw is 50 vierkante meter groter dan de oude voorziening. Het ontwerp werd een paar keer veranderd om aan de wensen van omwonenden te voldoen, omdat die bang waren dat hun privacy werd aangetast. Na de sloop volgt nog een archeologisch onderzoek en na de zomer kan de nieuwbouw beginnen. Bouwbedrijf Jan Hooghiemster uit Aldtsjerk is geselecteerd voor de nieuwbouw. Als het nu meezit, kan Hegebeintum bezoekers met Pasen 2021 verwelkomen in de nieuwe voorziening.