Algemeen

Nieuwe bieb Hallum gaat voor wereldrecord

De nieuwe openbare bibliotheek in Hallum is de derde in de historie van het dorp en gaat met meer leden dan de ruim 3000 boeken die uitgeleend kunnen worden, voor een wereldrecord.  

De bibliotheek is de derde in de historie van Hallum en kwam er dankzij een initiatief van minister Lodewijk Asscher (PvdA) voor behoud van bibliotheken in kleine kernen. Omdat steeds vaker bibliotheken gesloten werden en omdat dit de sociale samenhang en kansen van kinderen schaadt, diende de PvdA samen met CDA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie een motie in die werd aangenomen. Uit veertig aanmeldingen werd Hallum samen met nog 11 aanmeldingen in Nederland geselecteerd voor ondersteuning in dit project. Dit initiatief Asscher biedt gemeenten financiële middelen voor de eerste drie jaar, maar werd alleen toegekend als de gemeente zich er voor inzet om de bibliotheek langer veilig te stellen en daar stemden de gemeente Noardeast-Fryslân en Bibliotheken Noord Fryslân mee in. De regering trekt voor dit initiatief drie miljoen euro uit. De bibliotheek wil in Hallum met tegelijk tal van educatieve activiteiten voor alle leeftijden een waardevolle bijdrage leveren aan het dorp én de omgeving, zei Paulien Schreuder bij de opening als directeur-bestuurder van Bibliotheken Noord Fryslân. 

Rijke historie

In Hallum wordt met de bieb in een zijvleugel van mfc Trefpunt een rijke traditie voortgezet. De eerste uitleen van boeken was in Nederland in 1791 in Haarlem en daarmee de eerste op de wereld. De eerste bibliotheek in Hallum volgde al in 1821 in een tijd dat er in heel Nederland nog maar 80 openbare uitleenpunten in heel Nederland waren. Het doek voor een openbare bibliotheek in het dorp viel na bijna 150 jaar in 1970, toen er nog maar 30 lezers waren. Na een periode met de destijds de populaire bibliobus werd in 1994 weer een nieuwe permanente bibliotheek geopend. Door forse bezuinigingen van toen de gemeente Ferwerderadiel moest de deur van de bibliotheek in 2013 dicht, maar onverwacht kunnen Hallumers nu 12 jaar later toch weer boeken lenen.

© Foto's Bram Buruma
Agenda