Algemeen

Wie maakt nieuw ambtsketen?

Op zoek naar nieuwe burgemeester

De gemeente Noardeast-Fryslân is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Maar wat voor persoon moet hij of zij zijn? De gemeenteraad nodigt inwoners van deze gemeente uit om daar over mee te denken. Ook wordt nog iemand gezocht die een nieuw ambtsketen kan ontwerpen en maken.

Er is een vertrouwenscommissie benoemd, met daarin een vetegenwoordiging van alle raadsfracties. Inwoners van Noardeast kunnen via een enquête aangeven welke eigenschappen zij belangrijk vinden voor de nieuwe eerste burger van hun gemeente.

Begin juni moet de profielschets voor de nieuwe burgemeester klaar zijn en stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de vacature open. Geïnteresseerde kandidaten moeten voor de zomervakantie solliciteren. De beëdiging van een nieuwe burgemeester is naar verwachting in januari 2020. 

Nieuw ambtsketen

De gemeente Noardeast is ook op zoek naar naar een edel-, goud- of zilversmid die een nieuw ambtsketen wil ontwerpen en maken, liefst iemand in eigen gemeente. Geen edelstenen of smaragden, verstelbaar in lengte en gemaakt van eerste gehalte zilver, dat zijn de belangrijkste voorwaarden. Daarnaast krijgt de keten een penning met aan de ene zijde het nieuwe gemeentewapen en aan de andere zijde het Rijkswapen.Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor tot woensdag 12 juni melden bij de gemeente.

De online-enqête staat op www.noardeast-fryslan.nl