Algemeen

PIJNACKER IN FERWERT GAAT VOOR WERELDRECORD

Pijnacker is in Ferwert en omliggende dorpen een begrip als het gaat om huishoudelijke artikelen, speelgoed en textiel, maar ook als drogist en postagentschap. De zelfstandige winkel gaat nu met branche-organisatie Vakcentrum voor een wereldrecord en iedereen kan daar aan meehelpen. 

Geart Pijnacker roept klanten, dorpsgenoten en organisaties die zo vaak al op zijn steun konden rekenen, hun reacties bij in de winkel achter te laten. De pagina’s worden uiteindelijk verwerkt in wat de langste van de wereld moet worden en zo als record wordt vermeld in het Guinness World Records Book. Klanten kunnen tot en met donderdag 17 september aan de Hoofdstraat in Ferwert aangeven wat zij van deze winkel vinden en het belang daarvan in het dorp onderstrepen. In een speciaal boek dat daarvoor in de winkel ligt, worden uiteindelijk alle reacties uit het hele land verzameld en per provincie gebundeld. Het resultaat wordt op 20 november aangeboden bij de politiek in Den Haag. Zo wil de branche-organisatie de meerwaarde van zelfstandige winkeliers in het dorp en de regio extra onder de aandacht brengen.
Geart Pijnacker nam de handel over die heit en mem Wijbe en Elske ruim 60 jaar geleden van huis uit startten en de winkel aan de Hoofdstraat in Ferwert is sinds 1969 alleen maar steeds verder uitgebreid. De actie is volgens Geart Pijnacker vooral bedoeld om de meerwaarde van dit soort zelfstandige winkels te benadrukken. Het is volgens hem daarom belangrijk dat in de regel- en wetgeving, maar ook in plaatselijke ontwikkelingen rekening wordt gehouden met de ‘eigen’ winkeliers.
In Ferwert meldde Jelle Boerema zich maandag als wethouder van de gemeente Noardeast-Fryslân als eerste om een reactie in het boek te zetten. Boerema onderstreepte het belang van zelfstandige winkeliers in de regio: ,,Het draagt bij aan de basisvoorzieningen in het dorp.’’ Boerema wees erop dat veel lokale verenigingen en organisaties niet zonder de steun van de plaatselijke ondernemers kunnen. Een zelfstandige winkelier draagt bij aan de leefbaarheid in het dorp en de regio, aldus Boerema.