Algemeen

Provinciale herdenking 4 mei

Provinciale herdenking ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Het bestuur van de stichting herdenking 4 mei heeft in samenwerking met mediapartner  PodiumTV/NDC mediagroep een programma samengesteld voor de herdenking van de slachtoffers van WOII. Het programma is aangepast aan de maatregelen die van kracht zijn vanwege de coronacrisis. Dit betekent onder meer dat de herdenking vanuit de Prinsentuin zonder publiek zal plaatsvinden.

Het publiek wordt opgeroepen thuis te blijven en de herdenking live te volgen via de kanalen van NDC /PodiumTV / stream en via Omrop Fryslân TV.

Het programma is een mix van vooraf opgenomen onderdelen en van live programma onderdelen. Vanwege het bijzondere karakter van herdenken in coronatijd wordt twee keer geschakeld naar de herdenking op de Dam in Amsterdam. Uitgezonden  wordt de kranslegging door de Koning en Koningin en de toespraak van Koning Willem Alexander.

Het programma begint met het uitzenden van een korte documentaire die speciaal is opgenomen voor deze herdenking van 75 jaar vrijheid. In de documentaire wordt de kijker meegenomen langs een aantal karakteristieke plekken in de provincie die een verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

Tegen 20.00 uur start het programma live vanuit de Prinsentuin. Daar de volgende onderdelen: gedicht door scholiere  Loïs From, leerling HAVO vier van het Gomarus college met als titel ‘hoop om vrij te zijn’; Omfloerste trom door Auke de Haan; Taptoe door Sanne Vrendenbarg; 2 minuten stilte; Wilhelmus, 2 coupletten, door zangeres Iris Kroes.

Vervolgens kranslegging. Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Sybrand Buma leggen gezamenlijk een krans, dit jaar ook mede namens alle instanties, organisaties en particulieren die niet aanwezig kunnen zijn.  Kinderburgemeester Sienna van Borkulo en loco kinderburgemeester Mees Kamminga leggen bloemen namens alle kinderen.

De toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander wordt live in de uitzending meegenomen en aansluitend spreekt Commissaris van de Koning Arno Bronk een herdenkingstoespraak uit.
Agenda