Algemeen

SCHOUDERS ER ONDER IN REITSUM

Als alles meezit, kan in Reitsum al komende zomer gebruik worden gemaakt van het nieuwe dorpshuis, inclusief jeugdhonk. Vrijwilligers van alle leeftijden zetten zich er nu samen voor in dat de voormalige basisschool er compleet nieuw uit komt te zien en straks echt voor iedereen is.
Foto's: © Bram Buruma

Met veel enthousiasme en inzet staan bijna dagelijks vrijwilligers van vutters tot jongeren klaar om te slopen en te klussen, met waar nodig hulp van bedrijven uit de regio, om er samen de schouders onder te zetten en voor te zorgen dat het dorpshuis een visitekaartje wordt voor de Flieterpen.  Toen duidelijk werd dat de basisschool dicht moest, zat het bestuur van dorpshuis De Fjouwer er meteen al bovenop dat het gebouw een publieke functie zou krijgen voor jong en oud. Uit een peiling bleek toen al dat bijna negen van de tien Flieterpsters achter dit plan stond en dat vertaalt zich er nu al in dat zoveel mensen er samen de schouders onder zetten. De gemeente Noardeast-Fryslân dacht eerst nog wel het schoolgebouw in de openbare verkoop kwijt te kunnen met een vraagprijs van ruim vier ton, maar daar was geen belangstelling voor. Uiteindelijk moest de gemeente een verlies van drie ton toegeven op de taxatiewaarde. 
Het dorpshuis wordt nu mede met subsidies duurzaam gemaakt, en dat scheelt straks bij de exploitatie flink in de energiekosten. Als het meezit is de opening al op 1 mei en wordt daarna alles rondom het gebouw nog aangepakt.