Algemeen

Stoffel denkt heel even dat het hier al zomer is

Al bij de eerste haast zomerse dagen en warme zonnestralen van dit voorjaar kwam de schildpad in het Hallumer dierenparkje uit de winterslaap en weer boven water, niet wetend dat het meteen daarna met sneeuw en hagel weer meer aan de winter deed denken. 

Op de eerste zomerse dagen van dit jaar laat de schildpad zich zien in het Hallumer dierenparkje. Foto: Bram Buruma 

In de winter graaft de schildpad zichzelf in en komt tot rust in de bodem van de sloot. Oplettende bezoekers en passanten van het dierenparkje aan de Singel in Hallum, zagen op de eerste zomerse dagen van dit prille voorjaar al dat Stoffel na zijn maandenlange verblijf in de diepte zijn kop weer boven water stak en na een lange winterslaap af en toe al heerlijk in het zonnetje lag. Hoe lang deze schildpad hier zo al rondhangt en hoe oud -ie is, is niet helemaal met zekerheid te zeggen. Maar het moet zeker al enkele tientallen jaren geleden zijn dat iemand het dier daar heeft 'gedumpt'. 

Zeker is ook dat de vrijheid die de schildpad in de natuur kreeg, hem/haar goed doet, want ook dit voorjaar blijkt het dier weer flink gegroeid en is inmiddels zo'n 30 centimeter.