Algemeen

Vereniging Hendrick de Keyser vertelt over toekomst Harsta State Hegebeintum

Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee uit Stiens willen de eeuwenoude Harsta State in Hegebeintum veiligstellen en hebben deze daarom aan de 100-jarige Vereniging Hendrick de Keyser geschonken. Vrijdag 22 maart vertelt de directeur van deze vereniging in Ferwert over de plannen.

De Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van bedreigde historische huizen en interieurs en verwerft, restaureert en verhuurt deze zodat ze behouden blijven. Zo werd een unieke huizencollectie opgebouwd met meer dan 400 monumenten in heel Nederland. De jarige vereniging kreeg met de Harsta State in Hegebeintum een bijzonder cadeau en waardevolle aanwinst. 

Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum (DBFH) heeft directeur Carlo Huijts van de vereniging uitgenodigd om tijdens de jaarvergadering te vertellen over de vereniging en de plannen met de Harsta State. Huijts komt tijdens de bijeenkomst op vrijdag 22 maart in Grand café Ut en Thús in Ferwert met een interessant verhaal over de state en de tuin. 

DBFH is blij met dit geschenk aan de vereniging Hendrick de Keyser. Kwaliteit is daarmee gewaarborgd, dit helpt Hegebeintum en omgeving en geeft een impuls voor historische, culturele en economische ontwikkelingen, is de verwachting.

De Harsta State heeft een historisch interieur en wordt voor het eerst vermeld in 1511. Het was in bezit van adellijke Friese families, waaronder de families Coehoorn van Scheltinga en Van Andringa de Kempenaer, en werd gebruikt als buitenhuis met tuinen, landerijen en pachtboerderijen. Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. 

Iedereen is vrijdag 22 maart welkom in Grand Café Ut en Thús aan de Foswerterstrjitte 71 te Ferwert. De vergadering begint om 20.00 uur.