Algemeen

VERGEEFSE ZOEKTOCHT
IN HET NOARDERLEECH

Vrijwilligers van de SAR trotseerden de snijdende kou in het Noarderleech bij Marrum in hun uitgebreide zoektocht naar aanwijzingen die zouden kunnen leiden naar opheldering in de zaak Sicco Cuperus uit Leeuwarden, die sinds 9 juni 2014 spoorloos verdwenen is.
Foto's: Bram Buruma

Mensen van vrijwilligersorganisatie SAR hebben in het Noarderleech bij Marrum een uitbreide zoektocht opgezet naar de sinds 9 juni 2014 vermiste Sicco Cuperus uit Leeuwarden. Op pinkstermaandag verscheen de dan 36-jarige Sicco niet op zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee in Harlingen. Collega’s belden zijn nummer, maar kregen geen contact. Ze gingen naar zijn huis, maar daar was hij ook niet en zoekacties leverden ook niets op. Op zaterdagavond 7 juni had Sicco nog een ontmoeting met een vriend en toen is hij ook voor het laatst gezien. Het internet op zijn telefoon is voor het laatst gebruikt op zondag 8 juni. Donderdag 12 juni werd zijn auto aangetroffen bij de voormalige zuivelfabriek in Marrum. Later werd duidelijk dat de auto daar in elk geval op 9 juni al stond. Onbekend is waarom de auto daar stond en wat de in Sint Annaparochie opgegroeide Sicco toen in Marrum deed.
Al bijna zeven jaar is deze verdwijning  zo één groot raadsel. In december 2018  werd de vermiste marechaussee op de coldcase kalender gezet, die verspreid werd onder meer in Nederlandse gevangenissen en bij de reclassering, in de hoop dat veroordeelden mogelijke informatie doorgaven die tot een doorbraak kon leiden in het onderzoek waar al sinds 2014 geen schot in zit.
Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip, maar ook dat heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. De SAR heeft eerder ook al verschillende vergeefse zoektochten ondernomen. De vrijwilligersorganisatie komt zo met teams regelmatig in actie bij vermissingen en deed in 2019 een oproep voor tips over de dan al zes jaar vermiste Sicco. Omdat de mogelijkheid bestaat dat hij destijds voor een wandeling langs de zeedijk naar Marrum was gereden, is daar nu opnieuw uitgebreid gezocht tot aan de grens van zee en slik. Vrijwilligers trotseerden de snijdende kou en er werden onder meer quads, speurhond en drone ingezet. Er waren na een lange dag zoeken volgens een van de vrijwilligers van de SAR geen aanwijzingen die kunnen leiden naar opheldering in deze zaak.
Familie van Sicco Cuperus mist hem natuurlijk verschrikkelijk. Wie weet wat er mogelijk is gebeurd, wordt opgeroepen dat alstublieft te laten weten. Tips zijn welkom bij de politie op 0800-6070, politie misdaad anoniem 0800-7000 of SAR Nederland 06- 47959133.