Algemeen

Vlasroute “Follow the Blue Line” : Antiek Linnen

Vlasroute “Follow the Blue Line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen.

Zaterdag 17 juli is Netty Weenink-van Oortmet (zie foto) antiek linnen in het atelier van Kleine-lijn.  Netty vertelt  u alles over de herkomst van het linnendamast en de geschiedenis van de linnenwevers door de eeuwen heen; een boeiend en interessant verhaal. Uiteraard kunt u verschillende voorbeelden bekijken, want Netty Weenink toont u tijdens haar uiteenzetting prachtige stukken historisch en artistiek damast en tafellinnen uit eigen verzameling. Heeft u zelf nog interessant linnen in de kast? U kunt dat ter beoordeling ook meenemen; Netty Weenink vertelt u graag over de herkomst en ouderdom ervan.

Zaterdag 24 juli komt Wolly Prins van Woldie (weldaad in het fries) met heerlijke vlaszeep

De start van de route is bij Kleine-Lijn aan de Stationsweg 29 te Blije, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Vervolgens kunnen de andere locaties aan de route worden bezocht. Dit zijn de locaties: Douwe van der Weij vlechtwerker met vlas, de aardappelautomaat van familie de Jong in Ternaard met Trek je vakje HANDWERK, Veldzicht Metslawier met vlaskoeken voor bij de koffie, het Braakhok in Ee met demonstraties en bij Timpelsteed in Engwierum kan Pyt Sipma u alles vertellen over de vlasteelt.

De overige vlasdagen zijn op: 24 juli, 31 juli en op 7 augustus. Op deze vlasdagen zijn alle locaties open van 10-17 uur met diverse activiteiten en demonstraties. Tevens zijn een aantal locaties de hele week open voor bezoekers.

Actuele informatie op de website www.vlasroute.nl