Algemeen

Vlasroute van start met tal van activiteiten

Nynke Runia leidde zaterdag bezoekers door haar atelier Kleine-Lijn in Blije, dat ook de komende weken in teken staat van 'Follow the Blue Line'. 

Foto's: Bram Buruma 

De vlasroute staat voor het hele verhaal over teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen en nog veel meer. Bij de start bloeiden de vlasvelden nog niet volop, maar dat verandert de komende weken snel, mét activiteiten op tal van plaatsen.  

Zaterdag 26 juni is 'Selden Sa' wolwinkel uit Franeker in Kleine-Lijn in Blije, met veel kleuren linnen garen. Linnen is één van de eindproducten van vlas en is een prachtig  duurzaam garen. Speciaal voor de Vlasroute maakte Nynke Seldenrijk handwerkpakketten om thuis aan de slag te gaan. Zaterdag 10 juli is Hennie Dijk-Stel aanwezig in de verfplantentuin van Kleine-Lijn, waar zij vlas gaat tekenen.  Ook zijn er van haar dan Botanische tekeningen en schilderijen te zien. Activiteiten zijn er op tal van plaatsen in de regio, zoals zaterdag 10 juli In Engwierum een workshop koken met lijnzaad en lijnzaadolie, zaterdag 17 juli is Netty Weenink-van Oort met antiek linnen in het atelier van Kleine-lijn in Blije en zij vertelt dan alles over de herkomst van het linnendamast en de geschiedenis van de linnenwevers door de eeuwen heen. Er zijn dan prachtige stukken historisch en artistiek damast en tafellinnen te zien uit eigen verzameling. Wie zelf nog interessant linnen in de kast heeft, kan dat dan laten beoordelen. Netty vertelt graag over herkomst en ouderdom ervan. Zaterdag 24 juli komt Wolly Prins van Woldie (weldaad in het Fries) met vlaszeep.

De start van de vlasroute is bij Kleine-Lijn aan de Stationsweg 29 te Blije, de ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Activiteiten worden  ook georganiseerd in Ee, Ternaard, Metslawier en Engwierum.

Actuele info: www.vlasroute.nl