Cultuur

Voormalig dorpscafé Stap der ris Yn in Ferwert krijgt nieuwe bestemming

Stap der ris Yn in Ferwert krijgt een nieuwe bestemming en het voormalig dorpscafé aan de Hoofdstraat opent zaterdag 11 september even de deur tijdens Open Monumentendag. 

Stap der ris Yn staat leeg sinds 2016. Een enthousiaste particuliere onderneemster heeft het gebouw aan de Hoofdstraat in Ferwert gekocht. Zij heeft een bedrijf in Leeuwarden en wil haar organisatie uitbreiden met de nieuwe locatie in Ferwert. Het pand wordt gerestaureerd om een nieuwe ontmoetingsplek te creëren voor dorpsbewoners, er komt woonruimte en dagbesteding voor cliënten met een psychosociale beperking en een gedeelte van het leegstaand pand te verbouwen tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie.

Waddenkust K(l)eigoed
Acht dorpen in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Waadhoeke doen mee aan de prijsvraag van het project Waddenkust K(l)eigoed. De dorpen konden een plan voordragen om een leegstaand karakteristiek pand te verbouwen tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie. Uiteindelijk komen vier tot zes panden in aanmerking voor ondersteuning van maximaal 200.000 euro. 

Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum (DBFH) heeft de aanvraag ingediend voor Stap der ris Yn. In december 2020 was de mogelijkheid om je aan te melden. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de leefbaarheid en omgevingskwaliteit in de krimpgebieden Noardeast door herbestemming van erfgoed voor kwaliteitstoerisme langs de Waddenkust.

Op 11 september wil de onderneemster bezoekers alvast meenemen in de ontwikkelingen en voorbereidingen op de prijsvraag. Iedereen is welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Er zijn dan tekeningen en ideeën te zien waarmee Stap der ris Yn zich in oktober presenteert. Een onafhankelijke jury kiest dan eind dit jaar vier tot zes plannen uit die subsidie krijgen en kunnen worden uitgevoerd. De uitvoering is gepland in 2022 en 2023.